DÝŇOVÁ POLÉVKA

prosince 30, 2014



Přiznám se, že mám ráda, když můžu experimentovat. Tato polévka není nic jiného, než experiment. Ano, viděla jsem, jak se taková polévka dělá. Ve škole při hodině angličtiny. Takže recept byl anglicky a já se jím přesně neřídila. I přesto byla polévka skvělá. Samotná dýně po upečení chutnala taky velice zajímavě. Možná jako sladký brambor, ale plán byl, udělat z ní polévku. Nejlepší na tom je, že můžete spotřebovat i semínka. Po upražení (na sucho) v  troubě, krásně křupou.




Co budete potřebovat:

  • asi kilovou dýni - já měla máslovou
  • sůl
  • dvě snítky rozmarýnu
  • cca 5 - 6 stroužků česneku
  • olej (slunečnicový, olivový.. podle chuti)
  • mléko
  • smetanu
  • máslo
  • dýňový olej (nemusí být, ale pokud máte, při podávání polévku nakonec příjemně dochutí)

Postup:

Postup je jednoduchý, jenom trochu zdlouhavý. Výsledek však stojí za to. Zapněte troubu, aby se předehřála, omyjte dýni a rozkrojte ji na půlku. Vydlabejte z ní semínka a "vlásky" která by tam být neměli. Semínka můžete opláchnout ve vodě, usušit v utěrce a dát na plech a na +- na 15 minut při 200 stupních pražit. 

Pokud máme vydlabáno, dýni zlehka pořežte nožem. Půjde to z tuha, ale pokud se vám povede, můžete vést i hlubší řez. Pozor ale, aby jste dýni neprořezali. Totéž udělejte i s druhou půlkou. Posolte. Sůl do dýně a rýh vetřete. Pokapejte olejem a i ten vetřete a rozetřete. Potřete i vnější slupku. Přelisujte dva stroužky (klidně i více) a i ty vetřete do obou polovin dýně. Vnitřek nakonec potřete čerstvou snítkou rozmarýnu a potom na obě půlky jednu položte. Pečte na 200° 45 minut (já pekla půl hodinky a dýně, ale dýně by to zvládla i déle).


Po upečení dýni vydlabejte. Větší kousky překrájejte a přilejte trochu mléka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou kaši a poté přilejte další mléko. Pokud máte po ruce smetanu, přidejte smetanu. Chuť se vám zjemní. Polévka by neměla být hustá jako kaše a tak, pokud se vám tak zdá, přilejte další mléko nebo smetanu. Hustá bude i tak. Jen ne tolik.
Podle chuti přidejte sůl, česnek, a špetku drceného rozmarýnu. Můžete také zjemnit máslem.

Dozdobit můžete upraženými semínky a kdo má tak i polévkovou lžičkou dýňového oleje, který přidá oříškovou chuť. 

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook