ŠPENÁTOVÁ PIZZA

prosince 07, 2014


Rozhodla jsem se, že by nebylo na škodu si někam ty svoje uvařené výtvory psát, abych to pak nemusela zdlouhavě hledat, až zase potom nebudu vědět, co si mám uvařit, že jo? Ostatně, od toho tady mám tenhle bložínek. Božínek na všechno, tak proč ne na jídlo?
Fajn, jak už název napovídá, je to pizza. Ani kousek masa, ale i masožravcům v rodině prý chutnala. Příprava a chystání ingrediencí, byla sice trochu chaotická a zdlouhavá, ale za 2 hodinky jsem měla  upečeno i umyté nádobí. 
Ještě prozradím, že špenátovou pizzou jsem se inspirovala u Vegáčka, ale byla to jen inspirace, abych věděla co dát na těsto - a špenát byl v mrazáku-, zbytek jsem si udělala podle sebe. 

Pokud chcete slušné těsto, raději se držte nějakého osvědčeného návodu. Já jela stylem, udělám těsto od oka, protože mi nevyšel kvásek, tak už jsem pak musela hodně, hodně improvizovat. Ale nakonec se povedlo. Zázrak.



Budete potřebovat:
(napíšu vám, z čeho jsem udělala těsto, ale radši to neriskujte :D)

TĚSTO
  • hladká mouka 300 g
  • kvásek (droždí asi 1/3 nebo sušené, trochu vlažné vody a špetku cukru - nechte vzejít na teplém místě)
  • olivový olej cca polévková lžíce
  • voda
  • trochu soli

RAJČATOVÁ OMÁČKA
(záměrně nepíšu pomodoro nebo sugo, protože to má do toho daleko)
  • česnek
  • olej
  • konzerva celých rajčat / nebo čerstvá rajčata spařená horkou vodou
  • provensálské koření, tymián, bazalka... cokoliv co máte nebo vám chutná
  • sůl
  • pepř
  • cukr


ŠPENÁT
  • půlka cibule
  • olej
  • rozmrazený špenát (pozor, hodně pouští vodu)
  • česnek
  • sůl
  • pepř

CO NA PIZZU
  • rajčata
  • žampiony
  • vařené vajíčko
  • pórek
  • cibuli 
  • papriku
  • cuketu
  • cokoliv co máte rádi


POSTUP
Těsto: Udělejte si kvásek (droždí, trochu teplé vody, špetka cukru = dát na teplé místo a čekat) a počkejte, než vzejde. Mezitím si navažte mouku a připravte si olivový olej a vodu. S vodou přiměřeně, aby nebylo těsto moc tekuté, nebo moc husté. Naváženou mouku přesijte přes síto do mísy. Přidejte kvásek, olivový olej a trochu vody. Asi určitě se při tvorbě těsta umažete, nebo minimálně budete od mouky. Chvilku těsto hněťte (ruce jsou nejlepší), podle potřeby přidejte vodu nebo mouku a pak si těsto položte na pomoučenou desku, kde tak asi 10 minut budete těsto ještě hníst. Čím déle, tím lépe. Prohnětené, vláčné těsto vložte zpátky do mísy. Trochu ho ještě pomoučete, aby se nepřilepilo a dejte někam do tepla na hodinku kynout.

Rajčatová omáčka + špenát: 
A v mezičase, kdy těsto kyne, si můžete připravit další potřebné věci, do pizzy. 


Rajčatová omáčka: Na hlubokou pánev, nebo do menšího hrnce, rozehřejte trochu oleje. Olivový by byl asi nejlepší, ale já měla po ruce jenom slunečnicový. Poslední kousek oliváče padl do těsta. Oloupejte stroužek česneku a buď jej přelisujte, rozdrťte v hmoždíři nebo nakrájejte a dejte do rozpáleného oleje.  Chvilku ho tam nechejte, ale zase ne zbytečně dlouho, aby nezhořkl. Prostě moment. Poté přidejte konzervu s oloupanými rajčaty (nebo vaše spařená a oloupaná rajčata) a zamíchejte (já rajčata ještě drasticky rozmačkala, protože v konzervě byly celé). Od této chvíle se o omáčku nemusíte moc starat. Nechte vydusit zbytečnou vodu a počkejte až zhoustne. V mezičase přidejte vaše oblíbené koření, sůl, pepř a kdo nemá rád kyselé, tak i maličko cukru (ale zase ať to nechutná jako rajská omáčka).


Špenát: Oloupejte cibuli a nakrájejte na jemno (půlka bude bohatě stačit). Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte zesklovatět. Připravte si dva až 3 stroužky česneku (ve výsledku tam bude cítit, tak zvažte, zda se potom ještě budete někde s někým líbat :D), rozmrzlí špenát (ten ještě zbavte přebytečné vody, ušetříte si pak spoustu starostí) a přidejte ho na pánev k cibulce. Přelisujte vámi určený počet česneku a duste. Dochuťte solí a pepřem.

A v této chvíli byste už měli mít nakynuté těsto (zhruba po hodince v teple). Připravte si plech a pečící papír. Znovu prohnětejte těsto a pokud bude potřeba, pomoučete si ruce a trochu papír. Rozprostřete těsto (šlo to trochu ztuha) tak, aby nebylo moc tenké a vytvořte okraje, aby nepřetekl špenát.
Když máte svůj vysněný tvar, potřete prostor k tomu určený, jemnou vrstvou rajčatové omáčky. Poté přidejte špenát a pak už je zcela na vás, co všechno si na to ještě přidáte. Já dala žampiony z plechovky, protože jsem měla půlku (tak co jinýho s tím, že jo?), na plátky nakrájené rajče, vařené vajíčko a taky zbytek nivy. Ale fantasii se meze nekladou.
Okraje jsem potřela olejem, aby se mi nespálily a taky trochu papír a těsto zespodu, kdyby mělo tendence připéci se. 

Pečte podle svého nejuváženějšího vědomí a svědomí. Já pekla 25 minut a teplotu jsem si různě korigovala... 

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook