středa 19. srpna 2015

CUKETOVÉ KARI ALA CO DŮM DAL



Hřeším na to, že strašně ráda vařím, jsem vyučená kuchařka, ráda experimentuji a mám pořád hlad! 

Takže tady mám zase další recept. Je to rychlovka a v podstatě bych to asi neměla moc jako kari označovat, protože jsem neměla všechny suroviny, které do kari opravdu patří, ale i tak to nechutná zle. Hrozně mě to ve výsledku překvapilo, protože jsem netušila, jak to nakonec bude chutnat, ale asi jsem se do toho jídla zamilovala.
Říká se sto lidí, sto chutí. Takže pokud si taky chcete zkusit udělat kari, ale nemáte věci jako čerstvý zázvor, kokosové mléko nebo smetanu, můžete vyzkoušet tuhle variantu.

Takže to nebudu protahovat.



Na tohle "kari" budete potřebovat:

  • jednu větší nebo dvě menší cukety
  • jednu větší cibuli
  • dva stroužky česneku
  • kari koření
  • kurkumu mletou
  • mletý zázvor (kdybych měla čerstvý, dám ten, ale nebyl po ruce)
  • olivový olej
  • mléko
  • zakysanou smetanu 
  • sůl
  • máslo
Postup:

Rozehřejte si pánev s olivovým olejem, nakrájejte na jemno cibulku a dejte ji osmažit. Oloupejte česnek, přelisujte přes list nebo na jemno nakrájejte a když je cibulka zesklovatěla, přijde ho k ní. Trošku osmažte, ale pozor aby nezhořkl. Potom přidejte koření. Sami uvažte, kolik ho chcete v tomhle jídle mít, ale tím že se ještě bude zalívat mlékem, tak se chuť zjemní. Já dala celkem hodně a nelituju.

Koření nechte trochu osmažit a provonět a přihoďte na kostky nakrájenou cuketu. Opečte a až se vám zdá, že už je cuketa dost opečená, přidejte zakysanou smetanu a mléko. Já měla smetany jen maličko na dně kelímku, tak jsem do ní nalila mléko až po okraj kelímku a zamíchala. Ideální by bylo kokosové mléko nebo smetana, ale to jsem po ruce neměla. 

Zamíchejte a nechtě probublávat. Osolte cuketu podle chuti a taky podle chuti přidejte mléko. Nic jsem nevážila. I když bych měla, je to hrozný zlozvyk a vařím prostě od oka. Já tam pak ještě trochu mléka přidala. Zjemňovala jsem máslem. nevím kolik jsem ho tam dala, ale zase je to na vás a vaší chuti. 
Cuketové kari nechejte probublávat na mírném ohni do doby, než cuketa změkne. Jako přílohu můžete podávat dušenou nebo vařenou rýži nebo chlebové placky. 

Na chlebové placičky budete potřebovat: 
  • mouku → já dala hladkou a polohrubou ale víc bylo polohrubé
  • špetku soli
  • polévkovou lžíci olivového oleje
  • vodu podle potřeby
  • máslo
těsto by nemělo být řídké a ani mazlavé. Podle potřeby přidávejte mouku a těsto si rozdělte na menší části, ze kterých pak udělejte kuličky a následně placky. Opékejte na suché pánvi. Jakmile budou placky dost upečené, potřete je máslem nebo olejem, aby nebyly tvrdé. 

- každý si tyhle placky dělá po svém, já je dělám takhle a pasuje mi to :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat