sobota 26. září 2015

BLUDIČČINA RYCHLÁ ČESNEČKA


Deštivá a sychravá sobota byla jako stvořená k tomu, abych se co nejdéle válela v pyžamu pod peřinou a přemýšlela co o prodlouženém víkendu, kromě učení, budu ještě dělat. A tak se stalo, že jsem zazdila dobu oběda a když pak přišel hlad, nevěděla jsem, co si rychle uvařit. Moc možností jsem neměla, chtěla jsem něco rychlého a jelikož jsem nachlazená, volba padla na česnečku a nelituji. Nechtěla jsem se držet takové té dané, všem známé varianty nebo koukat do receptur teplých pokrmů, ze kterých jsem vařila 3 roky ve škole. Proč? Protože když můžu, tak si ráda vařím podle sebe a ne podle kuchařek. Nerada dodržuji přesné normy a naopak ráda experimentuji. Takže se stalo, že jsem si uvařila česnečku.

Kdo říká, co přesně musí být v česnečce? Nikdo myslím si. A s touhle myšlenkou jsem už od začátku rebelantsky porušila základní normu a chovala se k česnečce jako k cibulačce. Protože když člověk vaří z vody, je kolikrát lepš si ty vůně a chutě nějak dopředu nahnat z opravdových surovin a ne jen z magi, podravky a bujonu. To není vaření. A pak, kdo určuje? Jaké další suroviny musí v této polévce být? Taky nikdo. A jelikož mám ráda polévky hutné, neb je to většinou mé jediné obědové jídlo, tak je v ní taky kde co. 


Na asi 1,5 litru česnečky budete potřebovat:
  • olivový olej
  • polévkovou lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 4-5 stroužků česneku
  • zeleninový bujon nebo vývar
  • sůl
  • majoránka
  • drcený kmín
  • niva
  • 3-4 menší brambory
  • 2-3 dny starý toustový chléb (3 -5 plátků)

Postup:
Oloupejte cibuli a brambory, omyjte a pokrájejte. Cibuli na tenké půlkolečka a brambory na malé kostičky, asi 1,5 cm * 1,5 cm. Oloupejte stroužky česneku a všechny prolisujte a utřete se solí v misce. V hrnci, ve kterém budete polévku vařit, si rozehřejte asi jednu polévkovou lžíci olivového oleje a přidejte cibuli. Tu nechte zesklovatět a po chvilce přidejte máslo. Ještě chvíli cibulku smažte, protože nám přidá chuť i barvu. Neměla by být úplně hnědá, ale místy nevadí. Všechno to budou plusové body pro konečný výsledek česnečky. Přidejte trochu česneku se solí, zamíchejte, chvilku opražte a poté všechno rychle zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte nakrájené brambory. Zeleninový vývar dodá polévce zase jinou chuť a je zdravější než bujonová kostka.
Jestliže vaříte z vody, přidejte kostku zeleninového bujonu a nechte vařit. Dochucujeme majoránkou, drceným kmínem a solí (podle chuti a moc nepřehánět). V průběhu vaření přidáme do polévku 2/3 česneku se solí a těsně před podáváním zbylí česnek, aby se nám chuť česneku neztratila dlouhým vařením. Můžeme přidat rozšlehaná vajíčka a provaříme. V mezičase, když se polévka ještě vaří a vy nemáte do čeho píchnout, rozehřejte na pánvičce olej a nakrájejte na kostičky toustový chleba. Opékejte ze všech stran a pozor, ať se vám nepřipálí. Pokud máte chuť, můžete si polévku obohatit i nastrouhaným sýrem. Já měla po ruce jen nivu, ale nebylo to vůbec špatné. Stejně tak můžete přidat jakýkoliv jiný sýr. 


6 komentářů:

  1. Moc se mi líbí tvůj styl psaní :) sleduju :) a hodně štěstí při dalším blogováním ^-^ Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Ta vypadá opravdu skvěle, až jsem na ní dostala chuť. Určitě jí brzy vyzkouším, hlavně teď jak začíná být zima a všude jsou chřipky, bude to super lék.

    Týnka z blogu Live and Love

    Můj nejnovější článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, na chřipku je česněčka a zázvorový čaj s citronem nejlepší (:

      Vymazat
  3. Tak česnečku bych si dala, něco na mě leze a česnek vždy pomůže!
    http://blogbeautybyk.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. No tak ta vypada naprosto uzasne :) mnam, cesnecku mam moc rada :))

    OdpovědětVymazat