PEČENÁ MRKEV S MEDOVOU GLAZUROU

září 19, 2015


Jídlo je ideální když nemáte doma nic než plný šuplík mrkve, ale žádné pořádné suroviny k tomu. Chtěla jsem udělat mrkvový koláč, ale doma bylo všechno tak vybíleno, že jsem si upekla mrkve. Nelituji, bylo to stylem pokus/omyl jako všechno, ale chutnalo mi :)

Ideální na pozdí oběd nebo večeři. 

Na 1 porci pečené mrkve budete potřebovat:

  • 4 - 5 menších mrkví 
  • sušené provensálské  bylinky / nebo snítku čerstvého tymiánu
  • sůl podle chuti
  • olivový olej
  • med
Postup:
Zapněte si troubu na 250°C a poté se věnujte mrkvím. Očistěte a nakrájejte je na stejně dlouhé špalíčky a poté je ještě přepulte. Na plech nalijte přiměřeně olivového oleje a mrkvičky v něm pořádně vykoupete, aby ani jediná nezůstala bez oleje. Pozor, mrkve by na oleji neměli plavat! 

Osolte podle chuti a posypejte provensálským kořením nebo sušeným/čerstvým tymiánem. Znovu lehce promíchejte, aby se sůl a koření dostalo na všechny kousky mrkví a dejte na 10 - 15 minut do trouby. 

Po patnácti minutách mrkve přetočte, zlehka pokapejte medem a dejte na dalších 10 - 15 minut péct. Po tomto čase opět mrkve vytáhněte, přetočte a pokapejte i druhou stranu medem. Mrkvičky dejte ještě do trouby na 3 - 5 minut, ale pozor. Med začne na plechu karamelizovat hodně rychle a rychle hořkne. I jemně nahořklý karamel dodá mrkvičkám na chuti, ale samotný vám moc chutnat nemusí. 

Vytáhněte mrkve z trouby, pojezděte s nimi po plechu, na kterém zůstal karamelizovaný med a obalte je v něm. Podávejte s opečenou bagetou. 

PS: samotný více zkaramelizovaný (tmavý/nahořklý) med bych vám nedoporučovala jíst jen tak, pokud nemáte silnější žaludek. Bude plavat v oleji. Z mrkviček skape všechno přebytečné a nechají si jen to, co potřebují. Vás by však tento karamel mohl dohnat až do místnosti, kam i král chodí sám :) 

Recept spadá do projektu PODZIMNÍ SPECIÁL


You Might Also Like

1 komentářů

  1. minule sme si na raňajky robili vyprážaný banán, tiež tak podobne, ale nie v rúre, popražíš na oleji, tak aby sa nerozpadli potom to poleješ medom,posipeš škoricou a dáš si k tomu croasant♥
    Super receptíky tu máš ,
    ĎAKUJEM za inšpiráciu
    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook