PEČENÁ DÝNĚ

listopadu 10, 2015



Ahoj po dlouhé době :). Skoro vůbec nic nestíhám. Moc koníčků, zájmů a školy. A tak jsem tu dnes jen s takovou malou rychlovkou. Nejde o nic složitého, nejdéle vám na tom zabere asi rozkrájení dýně. Zbytek už je brnkačka.

Takže, pečená dýně. Zní to složitě, ale opak je pravdou.

Potřebuješ:

  • dýni (máslovou, hokaido, jakoukoliv jinou)
  • olivový olej
  • sůl
  • česnek
  • koření podle chuti (tymián, rozmarýn, koriandr)
  • plech
  • mastílko na potření dýně

Zapněte troubu na 200°C. Rozkrájejte opatrně dýni. Nejde to zrovna moc lehce, tak ať se neřežete. Vyberte vnitřek, semínka a "vlásky". Dýni překrájejte na menší kousky a každý kousek ještě opatrně pořežte do mřížky. Lépe se tak do ní vsákne olej a koření. 
Připravte si marinovací směs z oleje, soli, a zbytku koření. Přidejte česnek podle chuti, ale nebojte se dát víc. Dýně toho snese opravdu hodně. To samé platí o soli. Kolikrát mám pocit, že ji solí až moc a pak ochutná a ona není skoro vůbec slaná. Protože to do sebe nasákne. 
Hoďte dýni na plech, potřete ji z obou stran ochuceným olejem a hoďte do trouby na +- 15 minut z každé strany. Pečte dokud nebude měkká.  

Chuťově mi dýně připomíná brambory a tak většinou říkáme, že jdeme péct oranžové brambory. Jako přílohu můžete zvolit opečené pečivo a nějakou doplňující zeleninu. Rajčata a okurek, třeba. A pokud se vám chce, můžete semínka opláchnout od zbytku dýně a dát si je upéct. Ale je to piplačka. 

PS: jestli máte vlastní dýně a úroda je bohatá, můžete zkusit třeba i dýňovou polévku, džemy nebo kompoty. 

Pamatuju si, že když jsem byla malá, jedna velká dýně nám vyrostla a tak z ní babička udělala kompot a marmeládu. V tu dobu jsem dýni moc nepodlehla. Moc mi nechutnala, ale asi to bylo tím nálevem. Nevím. Nicméně, z dýně se toho dá udělat opravdu hodně.


You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook