středa 30. prosince 2015

DUŠENÝ SEITAN S JÁHLY


Dnes tady pro vás mám jednoduchý a rychlý recept na oběd nebo večeři, který zvládne doopravdy každý, protože na něm praktiky nic není. Jenom je strašně dobrý! Dnes bude řeč o Seitanu, jedné z mála náhražek masa, kterou jsem se rozhodla vyzkoušet, když jsem tak bloudila v obchodě se zdravou výživou. Seitan je v podstatě mouka, zpracovaná s vodou a dochucená vším možným, ale po mouce cítit není. Když ho nakrájíte, strukturou Vám možná trochu připomene maso a je to zase něco trochu jiného, než klasické, všem vegetariánům a veganům známé, tofu. 


Co budete na tuhle rychlovku potřebovat? 
Nic moc, většinu toho už stejně máte doma :)
  • jedno balení seitanu
  • koření podle chuti (tymián, koriandr, sůl, pepř, drcený kmín, atd.. ) 
  • jáhly
  • cibule
  • olivový olej 
  • zeleninová příloha
Postup:
Nejprve si připravte jáhly podle návodu na obalu. Spařit alespoň 2x a poté dejte vařit do osolené vody. Já přidala i olej a při příštím vaření tam dám i špetku tymiánu na ochucení. Ale dochutit je můžete jakýmkoliv kořením, které máte rádi nebo zrovna po ruce. Vody do jáhlů dejte klidně více, hodně ji totiž vstřebají a nabobtnají. Proto uvažte, kolik porcí budete vařit, protože se může lehce stát, že to prostě neodhadnete a uvaříte toho moc :) Zbylou vodu z uvařených jahel slijte.
Se seitanem je to ještě jednodušší. Na oleji nehte zesklovatět cibulku a přidejte  na nudličky nakrájený seitan. Chvilku jej restujte ze všech stran, přijdete sůl, pepř a vámi vybrané koření. Já ho ještě podlila vodou, aby to mělo nějakou "šťávu", ale seitan vodu vstřebal. No a když máte uvařeno, stačí si naložit, přidat nějakou zeleninu a máte hotovo :) 
Je to rychlovka a opravdu nic na tom není. Můžete experimentovat s kořením dle libosti :)

Dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat