ZAPÉKANÉ BRAMBORY S PÓRKEM A SÝREM

března 17, 2016



Určitě to znáte taky. Přijdete z práce nebo ze školy, máte hrozný hlad a v ledničce kde nic, tu nic. Jenže vy máte prostě hlad a tak začnete přemýšlet, co vytvořit ze surovin, které máte doma k dispozici. Podobně jsem to teď před chvilkou měla i já a proto pro vás tady mám recept jednoduchý na suroviny i čas, který můžete všemožně měnit.


Budete potřebovat:
  • olej (nemusí být)
  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek nebo květ (podle chuti, místo toho můžete zkusit například i bazalku, tymián nebo směs provensalského koření) 
  •  vejce
  • mléko/smetana
  • sýr
Schválně jsem nenapsala, kolik budete potřebovat čeho, protože tady je to tak individuální, že musíte posoudit až podle sebe. Záleží do jak velké nádoby budete brambory dávat, od toho potom zhruba odhadnete, kolik brambor bude potřeba. Čím větší nádoba, tím déle se peče. To samé platí o vrstvách. 



Troubu předehřejte na 250°.  Dno pekáčku můžete vytřít kapkou oleje a vyskládat na ni první vrstvu oloupaných a na kolečka nakrájených brambor. Osolte, opepřete a pokud máte chuť přidejte špetku muškátového květu nebo oříšku. Na tuto vrstvu vložte vrstvu nakrájeného pórku, cibule nebo papriky nebo jiné zeleniny a opět proložte vrstvou brambor. Osolit, opepřit, přidat muškát. květ a opět část nakrájené zeleniny. Takto vrstvěte dokud se vám bude zdát, že máte dost, zalijte rozšlehaným vejcem s trochou mléka (opět kdo nechce, dávat nemusí) a dejte péct.  Samozřejmě budete muset přizpůsobit dobu pečení velikosti nádoby i počtu vrstev,  abyste neměli brambory v prostředku nedopečené. Raději pečte déle a na nižší teplotu pokud by se vám něco připalovalo, než rychle a na vyšší. Jakmile se vám bude zdát, že už by mohli brambory být hotové, přidejte ještě trochu mléka nebo smetany a nahoru nasypejte postrouhaný sýr. Eidam, nivu, to je jedno. Cokoliv máte doma. Klidně bych dala i plátkový. Poté nechte ještě chvilkou zapékat tak 10 minut na nižší teplotu. 

A tadá, za vaše úsilí budete odměněni rychlým obědem nebo večeří. Rozhodně to ale zkuste neuspěchat. Syrové brambory nejsou nic moc :)

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook