pátek 8. dubna 2016

ZAPÉKANÉ TĚSTOVINY SE ŠPENÁTEM



Další rychlovka. Další poměrně zdravé a chutné, jarní jídlo. Bylo tak dobré, že jsem ho ani nestihla pořádně vyfotit v pekáčku. To už něco znamená. 

Potřebujete:

  • sáček čerstvého listového špenátu
  • těstoviny (jakýkoliv druh)
  • vejce (podle množství těstovin a špenátu - aby se to všechno spojilo)
  • nivu (300 g a víc - prostě podle chuti)
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej (nejlépe)
  • mléko



Postup:
Troubu zapněte na 250° C. Do vařící osolené vody přidejte olej a těstoviny. Neudávám množství, protože každý máme jinou zapékací nádobu, a nechejte vařit podle doby uvedené na sáčku. Nemusí být úplně rozvařené, ještě se budou zapékat. 

Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte na drobno nakrájenou cibulku a nechejte zesklovatět. Mezitím si opláchněte a spařte špenát, který následně překrájejte na menší kousky a vložte k cibulce. Pár minut ho duste, osolte a opepřete podle chuti a pak přidejte česneku tolik, kolik máte rádi. Po 2 minutách stáhněte pánev z plotny a věnujte se těstovinám a strouhání sýru. Když jsou těstoviny uvařené, slijte z nich vodu a přijde je do pánve ke špenátu. Přidejte nastrouhaný sýr a zamíchejte. Nechejte si trochu na posypání, až bude směs v pekáčku. Pekáček můžete, ale nemusíte vymazávat. Předělejte do něj směs, vrch posypejte zbylým sýrem a zalijte rozšlehanými vejci s trochou mléka. Vejce dejte podle svého uvážení. Společně se sýrem celou směs spojí.

Nyní dejte pekáček do trouby na 250°a pečte tak dlouho, dokud se vám neudělá chutná, sýrovovaječná vrstvička. Troubu hlídejte a teplotu snižujte nebo zvyšujte podle potřeby. Pečte cca 10 - 15  minut, záleží a troubě. 

Zapečené těstoviny jsou chutné jak teplé, tak i studené a pokud někdo doma nehoduje špenátu, třeba začne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat