středa 22. června 2016

LETNÍ ZELENINOVÝ SALÁT S HOŘČIČNÝM DRESINGEM


Spousta z vás ví, že ráda experimentuji s jídlem a kořením a snažím se z toho, co doma mám k dispozici, tvořit. Vaření je svým způsobem jedlé umění a i když se nepovažuji za zaběhnutého kuchaře, prostě mě to baví. Vymýšlet, zapisovat, fotit, publikovat. Pro Vás, ale i pro sebe. Ráda se ke svým starším výmyslům vracím, vařím je a vylepšuji. Dneska tady mám rychlý recept na super letní zeleninový salát, který jsem dnes měla k večeři, ale výborný by byl jistě i k masu na grilovačce. Je to jednoduché. Vařím ve stylu co dům dá a tady z toho budu nadšená ještě nějakou dobu. No, dokonce léta minimálně.

Základem jsou čerstvé bylinky. Pokud nemáte, nezoufejte. Vyrazte na trhy a do obchudů. Něčo určitě seženete. Nám rostou bylinky na zahrádce v truhlíku. Jsou skvělým dochucovadlem. Nezdá se to, ale čertvá bylinka dodá jídlu úplně jinou chuť a následně vám pomůže s trávením, díky silicím které obsahují. Já i moje mamk jsme se je naučily přidávat do vaření nedávno, ale po sušených jsem od té doby nesáhla. To přijde zase až v zimě. Více k bylinkám si povíme příště ve speciálním článku, který chystám :) 

Na tento super rychlý salát, jehož příprava vám nezabere více než 10 minut, potřebujete: 

  • ledový nebo jiný salát
  • zeleninu (paprika, rajčata, okurek... podle chuti)
  • bylinky (oregáno, tymián, rozmarýn, kopr, pažitka a další)
  • sůl (mořská ideálně)
  • pepř (ideálně v mlýnku)
  • olivový olej
  • plnotučná hořčice
  • ocet ze 7 druhů bylin
  • cukr

Postup je jednoduchý: 
Nasekejte bylinky na drobno. Klidně použijte, co vám zrovna roste na zahrádce, já použila to, co je v závorce. Zalijte olejem a lehce osolte. Přidejte čajovou lžičku hořčice, trochu pepře, bylinkového octu, cukru. Zamíchejte a přidejte maličko vody, aby se dresing lehce rozředil.
Teď se věnujte zelenině. Nakrájejte si salát na kostičky nebo je jednoduše natrhejte. Přidejte k dresingu a promíchejte. Nakrájejte zbytek zeleniny a přidejte do misky. Zamíchejte, ochutnejte popřípadě dochuťte nebo ještě trochu zřeďte /dolejte olej a máte hotovo :)

Můžete to zkusit i s citronem, pokud nemáte tento ocet, ale chuť bude zase malinko jiná. Super obměnou by mohla být i kremžská hořčice.

Napište mi do komentáře, jestli byste takový salátek jedli nebo jestli máte v plánu jej udělat :) Určitě bych si ho dovedla představit i k rybě jako přílohu.

6 komentářů:

  1. Já nevím proč, ale nesnáším na salátech olej jako takový. Pokud je v nějakém dresingu tak mi nevadí, ale nedokázala bych si pokapat jídlo olejem. Můj největší strášák je olej olivový, jen ho cítím, zvedá se mi žaludek :D
    Ale jinak saláty mám moc ráda, je to rychlé, zdravé a svěží :)

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě olej jako takový nevadí. Naopak olivový mám moc ráda. Slunečnicový nebo řepkový se snažím do salátů nedávat. Ale i já mám dny, kdy si salát pokapu kombinací 7 bylinného octa, oleje, soli a cukru a udělám si takovou zálivku. Kolikrát tam ten olej ani být nemusí :)

      Vymazat
  2. tiež ako slečna predo mnou písala, ja tiež nemôžem na zelenine olej,hlavne ten olivový..keď ho dávam, tak ho dobre premiešam aby som ho nevidela :) ale takéto šalátiky na leto mám najradšej :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám podobně :) teď v letních dnech docela často..

    OdpovědětVymazat